Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, takich jak solone masło, woda z kranu i oczywiście ścięte liście, pąki lub ich mieszanka. Dowiedz się, jak przygotować własne masło konopne!
Ten artykuł krok po kroku przeprowadzi Cię przez proces przygotowywania masła metodą długiego gotowania na wolnym ogniu. Jeśli naprawdę chcesz przygotować masło, które jest mocne, smaczne i całkowicie naturalne, nie szukaj dalej i wypróbuj ten przepis. Zabierzmy się do gotowania!
Składniki I potrzebne narzędzia
30g g kwiatów cannabis | Wybierz jakość wedle uznania |
250 g solonego masła | Solone masło = wyższa temperatura topnienia |
300 ml wody z kranu | Plus około 50 ml na każdą godzinę gotowania na wolnym ogniu |
1x garnek do gotowania | Patelnia także dobrze się sprawdzi |
1x ostry nóż | Aby uzyskać szybsze rezultaty, użyj blendera |
1x kuchenka | Kuchenka kempingowa w opcji mobilnej |
1x ściereczka z muślinu | Możesz też wykorzystać dobre sito kuchenne lub inny rodzaj drobniejszej siatki |
Pojemniki do przechowywania | Szklane wyglądają bardzo ładnie, ale można również użyć plastikowych |
Minimum 8 godzin Twojego czasu, maksimum 24 | Ze względu na długie gotowanie na małym ogniu |
Stage 1: Znajdź miejsce do gotowania, kup składniki, rozdrobnij surowce
Wybierając miejsce do produkcji masła, pomyśl o pysznym, ale ryzykownym zapachu. W zależności od ilości, jakie chcesz wyprodukować, zapach może stanowić niewielki problem. Jest zawsze obecny podczas robienia masła z konopi, ale można go zmniejszyć poprzez dobry przepływ powietrza w kuchni. Inną opcją jest przyrządzenie innej potrawy o intensywnym zapachu przy jednoczesnym przygotowywaniu masła. Może to pomóc w zamaskowaniu zapachu konopi.
Posiekaj pąki.
Możesz użyć blendera, jeśli nie chcesz używać ostrego noża kuchennego.
Stage 2: Rozpuść masło
Zanim przejdziemy do gotowania, będziemy musieli zdekarboksylować konopie. To przekształca niedostępne biologicznie kannabinoidy, takie jak CBDa, w CBD, które stają się biodostępne. Oznacza to, że po zjedzeniu z łatwością oferują nam swoje cudowne efekty.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 104–113°C. Gdy piekarnik się nagrzewa, zmiel konopie i umieść ją w szklanym lub ceramicznym pojemniku odpowiednim do pieczenia. Gdy piekarnik będzie gotowy, piecz zioło przez 30–40 minut. Ustaw minutnik, aby o nim nie zapomnieć!
Po zakończeniu wyjmij zioło z piekarnika i połóż na blacie, aby ostygło.
Stage 3: Dodaj swój surowiec I pozwól mu się gotować
Ten przepis został przetestowany przez pozostawienie mieszanki na wolnym ogniu przez 8 godzin. Jeśli zależy Ci na ekstremalnej mocy, możesz pozostawić masło na wolnym ogniu do 24 godzin. Kiedy masz wystarczająco dużo czasu, koniecznie to wypróbuj!
Po stworzeniu swojej mieszanki masła i wody możesz śmiało dodać do niej konopie.
Następnie ważne jest, abyś gotował produkt powoli, w bardzo niskiej temperaturze. Nie zakrywając garnka, pozwalamy parze wodnej opuścić mieszankę. Ciepło może również w ten sposób wydostawać się z garnka/ patelni. Woda, którą dodaliśmy na początku z czasem zamieni się w parę wodną, ale masło pozostanie. Jest to bardzo ważne, ponieważ na końcu potrzebujemy masła. Masło jest naszym nośnikiem dla kannabinoidów, dlatego należy je chronić przed nadmiernym ciepłem i parowaniem.
Podczas sprawdzania odpowiedniej temperatury musisz uważnie monitorować powierzchnię swojej mieszanki. Czy widzisz małe bąbelki tworzące się na powierzchni? Są wskaźnikiem odpowiedniego zakresu temperatur. Te małe bąbelki mają tylko kilka milimetrów i różnią się od bąbelków, które powstają w wyniku gotowania w wysokich temperaturach.
Oto zdjęcie małych bąbelków, które chcesz osiągnąć.
Należy również sprawdzić, czy ilość wody jest wystarczająca do zanurzenia całego surowca. Jest to ważne, aby uzyskać jak największą ilość kannabinoidów. Ze względu na parowanie, należy dodawać od 50 do 100 ml wody co godzinę.
Po 8 godzinach wolnego gotowania, większość pracy została wykonana. Nadal musisz przefiltrować mieszankę, aby oddzielić surowiec od masła. Twoja mieszanka powinna być teraz ciemna, podobna do tej na tym zdjęciu.
Stage 4: Filtrowanie, przelewanie do pojemników, schładzanie
Jeśli chcesz nadać swojemu produktowi wysokiej klasy opakowanie, możesz użyć różnych rodzajów szklanych pojemników. Dostępny jest spory wybór słoików do konserwacji oraz mniejszych, szklanych pojemników, których można użyć w tym celu.
Przefiltruj mieszankę przez muślin lub inny rodzaj materiału, który oddzieli surowiec od masła. Wlej płyn do wybranego pojemnika i umieść go w lodówce. Po kilku godzinach stygnięcia, wystarczy zdjąć masło z powierzchni, pozostawiając brązowy płyn.
Twój produkt końcowy najprawdopodobniej będzie wyglądał podobnie. Widać, że kolor mieszanki jest ciemnobrązowy, gdy jest w postaci płynnej. Po oddzieleniu brązowej wody od masła zobaczysz to, co umiejętnie stworzyłeś, produkt pełen silnej zielonej pyszności. Baw się dobrze eksperymentując z tym przepisem i pamiętaj, aby być ostrożnym. Nie zjedz za dużo!