Szakszuka

Składniki:

  • cebula 1 sztuka
  • olej kokosowy do smażenia
  • świeży szpinak 2-3 garści
  • jajko „zerówka” 2 sztuki
  • pomidorki cherry garść
  • łuskane nasiona konopi 30 g
  • masło z marihuany kilka łyżek
  • oliwa 1 łyżka
  • tahini 2 łyżki

krok 1 Cebulę obieramy i kroimy na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, na którym szklimy cebulę. Dodajemy umyte liście szpinaku. Po chwili zmniejszamy ogień i krótko dusimy. Wbijamy jajka i zwiększamy ogień na 1-2 minuty. Kiedy jajka się zetną, zdejmujemy patelnię z ognia. Na wierzchu układamy pokrojone pomidorki cherry, posypujemy nasionami konopi.

krok 2 W miseczce łączymy masło z marihuany, oliwę i tahini. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowym sosem polewamy szakszukę. Zjadamy od razu po przygotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *