Masło konopne

Składniki:

  • kwiatostany konopi siewnej 10 g
  • woda kilka litrów
  • masło lub olej kokosowy 100 g

krok 1 Kwiaty konopi rozkruszamy i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Następnie wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 105 stopni. Po kwadransie zwiększamy temperaturę do 120 stopni i suszymy nasiona jeszcze 60 minut. Takie suszenie kwiatostanów nazywa się dekarboksylacją i jest jednym z najważniejszych etapów ekstrakcji – wtedy dochodzi do aktywacji kwasowych form kannabinoidów.

krok 2 W garnku zagotowujemy kilka litrów wody. Kładziemy na nim sitko, na którym umieszczamy słoik z masłem lub olejem kokosowym. Pozwalamy, by tłuszcz powoli się rozpuścił.

krok 3 Do słoika z rozpuszczonym masłem lub olejem dodajemy zdekarboksylowane nasiona konopi. Zakręcamy słoik i umieszczamy go na sitku wciąż ułożonym na garnku z gorącą wodą. Gotujemy 1-2 godziny na małym ogniu, co jakiś czas dolewamy wody. W trakcie gotowania temperatura wody nie powinna przekraczać 80 stopni.

krok 4 Zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy słoik i go odkręcamy. Przelewamy olej z resztą suszu przez sitko wyłożone płótnem lub gazą. Dobrze wyciskamy tłuszcz z ziela.

krok 5 Masło po odciśnięciu suszu powinno mieć ciemnozieloną barwę i pachnieć konopnym zielem. Gotowe przelewamy do czystego słoika i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowane masło można przechowywać do 4 tygodni, a jeśli włożymy je do zamrażalnika, to nawet do 3 miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *