Mleko konopne

Składniki:

  • łuskane nasiona konopi 80 g
  • woda 1½ l
  • miód 1 łyżka
  • cynamon lub kakao według uznania

krok 1 W wysokim naczyniu, na przykład litrowym słoiku, łączymy nasiona z wodą. Blendujemy około 3 minut. W tym czasie woda traci klarowność, a na wierzchu zbiera się tłusta piana.

krok 2 Przelewamy mleko przez sitko. Pulpy, która pozostanie nam po przecedzeniu, możemy użyć do wypieków, owsianki lub przygotowania pysznych wegańskich pralin.

krok 3 Mleko słodzimy miodem i doprawiamy cynamonem lub kakao. Podajemy na zimno lub na ciepło. W drugiej wersji uważamy jednak, by nie podgrzać mleka powyżej 40 stopni, straci bowiem cenne właściwości prozdrowotne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *